BMW: quadriturbo

In het kader van het Vienna Motor Symposium heeft BMW zijn dieselmotor met vier turbo's onthuld, die 400 pk ontwikkelt. 

Terwijl vrijdag Volkswagen en Ford nog respectievelijk hun nieuwe 1.5 TSI en 2.0 Ecoblue onthulden, doet BMW er vandaag nog een schepje bovenop door een dieselmotor met vier turbo’s te onthullen. De drieliter ontwikkelt  zo'n 400 pk.

Zescilinder-in-lijn

BMW heeft die evolutie uiteraard gebaseerd op zijn zescilinder-in-lijn van drie liter. De motorbouwers hebben het blok uitgerust met vier turbo's zodanig dat een maximaal vermogen van 400 pk bereikt kan worden bij 4.000 tot 4.400 o/min voor een koppel van liefst 760 Nm, dat beschikbaar is bij 2.000 tot 3.000 o/min. Er wordt gezegd dat de krachtbron nog een groter koppel zou kunnen ontwikkelen, maar de ZF-versnellingsbak met acht verhoudingen zou dat niet aankunnen... Kortom, het rendement van de drieliter wordt nog maar eens verbeterd, want terwijl hij er maar een twintigtal paardjes bij krijgt (de voorgaande triturbo was goed voor 381 pk), zou hij ook 5 procent minder verbruiken.

750d xDrive

Naar verluidt zou de motor in het vooronder van de grote 7-reeks geplaatst worden. Hij zou dan meer bepaald debuteren in de 750d xDrive, een versie die de sprint van 0 naar 100 km/h aflegt in amper 4,5 seconden. Blijft de vraag welke andere modellen ook nog gebruik zullen gaan maken van dit nieuwe motorblok.

Bron: Autogids.be

http://www.autogids.be/autonieuws/innovatie/bmw-quadriturbo.html